2013. június 11., kedd

Feketeerdő torta

Mondhatni a legkedvencebb tortám ez a kicsit savanykás, tejszínes krémes torta. Kutakodtam itthon a receptek között, és találtam egy újságból kivágottat, ezek után buggyant egyet az agyam, hogy "márpedig nekem feketeerdő tortát KELL sütnöm", ennek lett az eredménye ez a kissé rendhagyó torta...:)

Hozzávalók:

A tésztához: (26 cm-es formához)

1 joghurt

2 liszt

2 tojás

1,5 cukor

0,5 olaj

1 zacskó sütőpor

1 zacskó vaníliás cukor

4 evőkanál holland kakaó

valamilyen savanykásabb lekvár (szerencsés, ha van meggylekvár, nekem szilvalekvárom volt, amit egy kis meggylével felhígítottam, és ezzel kenegettem a rétegeket)

A töltelékhez:

alsó krémréteg:
               250 ml habtejszín

               1 zacskó habfixáló

               1 zacskó vaníliás cukor (a habfixáló zacskóján is jelzik, hogy szükséges)

               1 tk porcukor

               kb 20 szem meggy a meggybefőttből + 2 evőkanál a meggyléből

középső krémréteg: 

              250 ml habtejszín

              1 zacskó habfixáló

              1 zacskó vaníliás cukor

              1 tk porcukor

külső krém + díszítés:

              250 ml habtejszín

              1 zacskó habfixáló

              1 zacskó vaníliás cukor

              1 tk porcukor

              meggy (én 16 szemet használtam, de ahogy jól esik, úgy rendezzük el rajta)

              csokireszelék

Elkészítés:

Egy nagyobb tálban összekeverjük a tészta alapanyagait, a joghurt poharát használva mércének. A legegyszerűbb piskóta, ami igazi családi recept nálunk. 180 fokra előmelegített sütőben 25-35 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, majd a rácson hagyjuk pihenni, amíg teljesen kihűl.

Amíg a tortánk hűlni fog, addig bekeverjük a krémeket. Az alsó krémrétegben van egy kis csavar, mely szerint a habfixáló utasításai szerint verjük fel a habtejszínt, de még ezek előtt tegyük a tejszínbe a 2-3 evőkanál meggylevet, így a végén egy halvány rózsaszín krémet fogunk kapni.
Tegyük félre a rózsaszín krémet, és verjük fel a másik 250 ml tejszínt is, a zacskó utasításai szerint. Tegyük mindkettőt hűtőbe.

Ennyi idő alatt körülbelül kihűlt a piskótánk. Most vegyük le róla a sütőformát.(ha még forrón levesszük, egyrészt megéget, másrészt összeesik a piskóta).  Ha ezzel megvagyunk, akkor késsel vágjunk 3 egyforma vastagságú lapot a piskótából. Én nem bíztam a késes vagdosós dologban, mert nem gondoltam, hogy képes lennék egyforma szeleteket vágni, így fogtam a fehér cérnát, két-két mutatóujj-hüvelykujj kombinációval kifeszítettem és ennek segítségével vágtam megközelítőleg egyforma lapokat.Így:



A korongjainkat hagyjuk egymáson egyenlőre. Ha megvan a 3 korong, akkor tegyünk a piskóta tetejére egy lapostányért, fordítsuk meg, hogy az alja kerüljön felülre. Ezután rakjuk át egy tortatartóra, vagy nagyobb lapostányérra a legalsó korongot. (Innentől lesz érdekes a történet!) Kenjük meg a lekvárral, nem kell nagyon vastagon, csak, hogy mindenhol egyenletes legyen, ez segít majd, hogy ne száradjon ki a tészta. Jöhet a rózsaszín krém, hablapáttal (IKEÁ-ban vettem, rózsaszín és imádom:D ) kenegessük el a piskótán. Ha elegyengettük, kezdjünk el ollóval egyesével rávagdosni a meggyeket, amikor már kellemesen beterítette a krémet.

 Jöhet az újabb tésztalap, rá a lekvár, a fehér krémünk, újból a piskóta, ez lesz a tortánk teteje, kenjük meg a lekvárral. Most verjük fel az utolsó 250 ml tejszínt a fixálóval, és szépen kenjük körbe vele az egész tortát. Ezután díszítsük a tetejét, ahogy kedvünk van, csokireszelékkel, meggyel...Jót tesz neki, ha legalább egy órát tud pihenni a hűtőben, nálam pihent egy éjszakát, és nagyon finom volt:)
             
             

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése